Terapia cu bacteriofagi: metodă de combatere a rezistenței la antimicrobiene (analiză narativă) - IACONI, Oana-Simina; BĂLAN, Greta; FERDOHLEB, Alina (One Health & Risk Management, 2024)
Introduction. Rezistența antimicrobiană este o pandemie care durează 50 de ani și necesită intervenții inofensive pentru sănătatea umană. În acest context,a fost redescoperită terapia cu bacteriofagi care, conform datelor din  literatură-, este soluția optimală pentru a reduce acest fenomen. Scopul acestui studiu de sinteză a literaturii este de a construi o imagine clară cu privire la posibilitățile și, pe care le aduce această inovație în materie de reducere a antibiorezistenței.Material și metode. În cadrul acestui studiu s-a efectuat o căutare în bazele de date SCOPUS și PubMed utilizând cuvintele-cheie și operatorii BOOLEAN ,,AND", ,,OR" și ,,NOT". Căutarea a generat 911 lucrări științifice. După aplicarea criteriilor de includere/excludere, în etapa finală a studiului au fost incluse 40 de lucrări.Rezultate. Pe baza literaturii cercetate a fost realizată analiza SWOT a potențialului terapiei cu bacteriofagi ca metodă de combatere a rezistenței la antimicrobiene. Cercetarea a determinat mai multe avantaje în favoarea utilizării bacteriofagilor – specificitate înaltă, toxicitate scăzută etc., și cîteva oportunități pe care medicina modernă le poate valorifica: terapia personalizată asistată de inginerie genetică, utilizarea fagilor ca adjuvanți în terapia antimicrobiană și antifungică.Concluzii. Rezistența antimicrobiană este o problemă de sănătate publică globală care  necesită  o intervenție promptă. Terapia cu bacteriofagi este o alternativă cu multiple avantaje și o perspectivă favorabilă.