(untitled) (One Health & Risk Management, 2024)
Talentul şi erudiţia, obiectivitatea şi exigenţa, curajul şi tenacitatea, pasiunea şi dăruirea de sine sunt doar câteva dintre calităţile ce conturează pregnant imaginea Profesorului Grigore Friptuleac. Domnul Profesor Grigore Friptuleac este un exemplu viu de dedicație profesională și de perseverență, precum și o confirmare univocă a faptului că efortul continuu se încununează cu succes. Temelia caracterului și personalităţii reputatului profesor este pusă la baştină, grație educaţiei alese primită de la scumpii săi părinţi, Efim şi Zinovia. S-a născut la 6 iunie, în anul 1943, în satul Scumpia, raionul Fălești, într-o familie de oameni oneşti şi harnici. A moştenit cele mai frumoase calităţi, călăuzindu-se de chemarea biblică: „Grăbeşte-te să faci bine, fii atent şi respectuos faţă de oameni.” Consecvent principiilor, dovedind aptitudini şi abordări noi, inconfundabil ca stil şi manieră de colaborare, a contribuit în calitate de mentor la formarea ştiinţifică a numeroase generaţii de medici, cultivându-le pasiunea şi dragostea pentru cunoaştere. În această calitate, s-a manifestat ca un veritabil lider, care adună oamenii, fiindu-i propriu un spirit înalt de echipă și ferma încredere că numai împreună, cu sprijin și atitudine colegială, pot fi făcute lucruri mari. În acest context , Domnul Profesor dă dovadă de inițiativă, vine cu idei inovatoare și propune soluții pentru rezolvarea problemelor. Pentru buna desfăşurare a activităţilor didactice a elaborat ca unic autor sau în colaborare peste 450 de lucrări, inclusiv monografii, manuale, ghiduri, compendii, îndrumări metodice și recomandări practice. Aceste lucrări au fost elaborate atât pentru studenţi, masteranzi sau doctoranzi, cât şi pentru specialiştii din domeniu. În aceste lucrări sunt analizate critic informaţii din literatura de specialitate, fiind ulterior completate cu rezultatele cercetărilor personale din domeniu. Profesorul Grigore Friptuleac a participat la zeci de conferințe naționale și internaționale, în cadrul cărora a prezentat rezultatele cercetărilor sale, care, împreună cu cu publicațiile ce-i aparțin, au contribuit direct la dezvoltarea științei din Republica Moldova. În pragul trecerii în deceniul al nouălea, îi dorim viață lungă, alături de familie și de cei dragi și apropiați, putere de muncă creativă întru îmbogățirea ştiinţii moldovenești cu noi lucrări și studii, în care să dovedească același simț al obiectivității și măsurii în căutarea adevărului științific. Mulți ani prosperi, Domnule Grigore FRIPTULEAC! Cu profund și deosebit respect, colegii Consiliul editorial al Revistei științifice One Health & Risk Management